Bokslut 2009

Under säsongen december 2009 – januari 2010 har jag testat 23 olika sorters julmust samt 2 olika enbärsdrycker. Det finns ytterligare en handfull varianter som jag emellertid inte lyckats lokalisera: Ölands gårdsbryggeri, Mora gammeldags, Nyckel-Bryggerier, Åbro (Vimmerby) och Herrljunga. (Tips om var dessa kan införskaffas eller rent av fler sorter mottages med största tacksamhet!)
Min personliga topp-fem-lista får nog summeras enligt följande: Mora must, Hammars julmust, Brunneby herrgårdsmust, Guttsta Källa gammaldags julmust, Lagerhaus julmust.

Men detta är som sagt mina högst personliga favoriter. Just julmust-favoriter verkar vara något som varierar kraftigt mellan såväl person som region.
I Göteborgs-Posten får exempelvis Nygårda julmust högsta betyg men hos Tasteline får samma julmust det näst lägsta omdömet. Apotekarnes julmust får bästa möjliga vitsord hos Mönsteråsbloggen men får samtidigt en svidande bottenrecension hos Icakuriren. Zeunerts julmust vinner utan större ansträngning testet hos SVT men faller varken Juligen.se eller Arbetarbladet i smaken.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Jag har sagt det förut och kommer säga det igen: Det är bara du som kan hitta din egen favorit! Giganter som Apotekarnes och i viss mån Nygårda har sin exponering och marknadsföring att tacka för mycket av sin popularitet, inte nödvändigtvis sina kvaliteter som julmust.

Som den statistik-nörd jag är så vill jag ju gärna klämma in en tabell i säsongens sista (?) inlägg. Utöver mina egna ödmjuka provsmakningar har jag hittat ytterligare sju kvantitativa bedömningar av säsongens julmustutbud. Totalt kan dessa åtta tester sammanfattas enligt nedan (testerna är blindtester förutom hos addictedtojulmust.blogspot.com och monsterasbloggen.blogspot.com; dessutom är de individuella testernas betyg omräknade till en gemensam skala där 5,0 är högsta möjliga betyg).
Det är svårt att dra några precisa slutsatser men det kan kanske vara någon slags ledstjärna inför nästa jul. Det är förmodligen inte helt strategiskt att köpa enbart ICA, Kopparberg eller Harboe. Å andra sidan lönar det sig med största sannolikhet att leta lite extra efter Guttsta Källa eller Nyckel-Bryggerier (något som även får stöd hos Alsike Mat och Vin respektive en synnerligen gemytlig artikel i Norrländska Socialdemokraten).

Julmust Tot (A) StA AtJ GP IK SV TL JI AB MB
Brunneby herrgårds 4,0 (1) 4,0
Nyckel-Bryggerier 4,0 (1) 4,0
Åbro – Alla tiders 4,0 (1) 4,0
Guttsta Källa gammald. 3,8 (3) 1,3 4,0 5,0 2,5
Mora must 3,8 (2) 1,8 5,0 2,5
Hammars 3,7 (3) 1,3 5,0 2,5 3,7
Three Hearts 3,5 (2) 0,7 3,0 4,0
Lagerhaus 3,5 (1) 3,5
Vasa special 3,2 (3) 0,5 3,0 2,8 3,8
Eldorado 3,1 (6) 0,9 2,0 4,0 4,0 2,0 3,0 3,8
Nygårda 3,1 (5) 1,1 3,0 5,0 3,0 2,0 2,5
Grebbestad 3,0 (2) 0,7 3,5 2,5
Apotekarnes 3,0 (8) 1,2 2,0 3,0 1,0 3,0 2,5 3,3 3,8 5,0
Lidl 2,9 (5) 0,9 1,5 3,0 4,0 3,0 3,2
Vasa gammeldags 2,9 (2) 0,1 3,0 2,8
Herrljunga klassisk 2,8 (1) 2,8
Zeunerts 2,8 (6) 1,3 3,5 2,0 5,0 2,0 2,3 1,8
Nygårda fatlagrad 2,1 (6) 1,4 2,0 0,0 3,0 1,5 2,1 4,0
ICA 2,0 (7) 0,9 1,5 2,0 1,0 1,0 2,0 3,5 3,0
Kopparberg traditionell 1,8 (2) 1,1 2,5 1,0
Kopparberg original 1,7 (3) 1,1 3,0 1,2 1,0
Harboe, blå etikett 1,5 (3) 0,5 1,5 2,0 1,0
Harboe, röd etikett 1,5 (1) 1,5
Läckö 1,5 (1) 1,5
SodaStream must 1,0 (1) 1,0

För egen del så utökar jag mina ambitioner när det gäller att lagra julmust. Jag har flyttat om (jag skrev först städat men det hade ju faktiskt varit att fara med osanning) lite i källarförrådet och lagt undan ett tiotal flaskor av Mora must och Hammars julmust samt några enstaka flaskor av Brunneby herrgårdsmust, Three Hearts julmust, Grebbestad julmust och Brunneby enebärsdricka.

Jag vill härmed också önska eventuella läsare en god fortsättning!

15 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Har inte Ölands Gårdsbryggeri lagt ner? Det har jag hört ryktas om i alla fall, så det kanske inte är så lätt att få tag i något därifrån. Han gjorde ju världens godaste öl, en röklakrisporter.

  God fortsättning, och lycka till med lagrandet!

 2. Enligt mycket säkra källor fanns Ölands
  gårdsbryggeri julmust på NK i Stockholm den 21 december (33 cl för 18 kr).
  Men enligt Wikipedia lades produktionen ner 2009, så det kan ju faktiskt mycket väl ha varit sista chansen att smaka deras drycker. Tragiskt.

 3. NEEEEEEEEEEEEJ!
  Affärerna i området säljer inte julmust längre , eller jo i plastflaskor men det är inte riktig julmust. 33cl glasflaska är helt och hållet guld!

  satan , vet inte vad jag ska ta mig till :/

 4. Hahah! Tack för det fina inlägget! Den avslutande decilitern var inte den finaste av julmustar – det var Ica-musten. Den var billig, så jag tänkte – den får vi testa. Men den var ingen höjdare jämfört med exempelvis Apotekarnes eller Nygårda. Men allt som allt så får man ändå säga att, trots att det var just Ica-musten, att det var ett ljuvligt avslut på säsongen… Nu väntar påsken (fast påskmust har inte samma känsla inom sig).

 5. Om du inte har smakat Nyckel-Bryggeriers julmust så måste du leta vidare för det är klart en av mina topp tre. Zeunerts däremot tycker jag inte alls om. Smakade den för flera år sedan men vill inte göra om det.

 6. Vilken trevlig blogg om julmust! Och jag håller med, det är tur att man inte dricker det året om. Fast kunde man så skulle jag nog!

 7. Det där har du så rätt i, man ska utgå från sig själv och hitta sin egna favorit. Själv har jag inte ens testat någon av dina favoriter och min favorit är Nygårda. 🙂

  sv: Jag ser inte julmust som just JULmust, utan bara som en god dryck så när den kommer ut på marknaden låter jag inte tiden på året stoppa mig om jag är sugen, då skulle min själ inte må bra. ;P

 8. Hihi, en sån härlig blogg för mig som älskar julmust!
  Fast.. jag har inte provsmakat så många.. så här är det Apotekarens som är favoriten, helt klart!

  Sv. Ja, det förvånar mig inte om julmusten börjar säljas i augusti.. Men det känns lite trist, man vill ju längta.. Känns tidigt med Påskmust nu faktiskt även fast jag blev glad när jag hittade det.
  Ett år hade de ju även sommarmust till midsommar.. inte helt fel 🙂

 9. Jo men det gör inget, finns inge bättre än must. Sen om det är jul eller påsk gör inget sålänge det är must!! mums

 10. sv: Ja, det ska bara säljas när det är dags för det. Men tyvärr kan ju jag inte låta bli att köpa så fort dom säljer. 😉 Det är ju såå gott!

 11. Addicted to Julmust sa…

  Har du något favorit-fabrikat bland all must?

  Svar: Häftig blogg! Det blir mestadels 'three hearts' must jag dricker eftersom jag är bosatt i samma stad som Krönleins bryggeri. Den står mig varmast om hjärtat eftersom det är den musten jag är uppväxt med.

 12. Underbart att hitta din sida om must. Vi mustprovar varje Jul och vill hitta nya sorter. På din lista fanns många vi inte har hittat. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + tre =