Vasa gammeldags julmust (2009)

VASA Bryggeri har en av de allra trevligaste och mest informativa hemsidorna i julmustbranschen. Där kan vi bland mycket annat läsa kompletta innehållsförteckningar och små anekdoter kring varje enskild produkt, samt lära oss att den gamle skidlegenden Vladimir Smirnov är delägare i företaget.
Förutom exempelvis Cuba Cola och Vasa julmust special brygger man även Vasa gammeldags julmust som uppges ha en lite kraftigare smak och sägs härstamma från ett recept som försvann på 70-talet. Mystiskt värre.


Tillverkare
VASA Bryggeri (Dryckesbolaget Gustav VASA AB)
Skum
Mellanmörkt, halvkort tätt skum som övergår i luftigt.
Doft
Söt och fruktig. Obestämbara godisassociationer.
Färg
Mörk.
Smak
Sött och intensivt av karamell, fruktgodis och kola. En svagt bränd ton ackompanjerar en något oharmonisk beska i den långa eftersmaken.
Förpackning
Marknadsförs i PET-flaskor om 0,5 och 1,5 liter.

Ingredienser (enligt etiketten)
Kolsyrat vatten, socker, naturliga och naturidentiska aromämnen, naturligt humle och maltarom (från korn), sockerkulör (E150c), syra (citronsyra), konserveringsmedel (E211).

Vasa gammeldags julmust (2009)

En smakrik och något annorlunda must. Söt med godisklanger; trots detta en viss strävhet och kärvhet. Det mest positiva med musten är att vi får mycket smak för pengarna. Till det inte fullt lika positiva måste räknas det relativt klena skummet och den totalt sett något obalanserade smakupplevelsen.
Slutbetyg: tre kapsyler

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Vasa vann provet i dagen Uppsala Nya Tidning, en provare, deras vinskribent. Guttsta (som vann den grupp blind provning jag hade) på andra plats. Enda udda varumärke som var med var Zeunerts. Tastelines vinnare Eldorado hamnade sist. Eftersom Guttsta och Wasa verkar båda satsar mycket på Trocodero undrar jag om deras must kan vara ”samma” extrakt. Har du lyckats hitta Guttsta på västkusten. Jag har fortfarande inte hittat Vasa i Uppsala.

  2. Vi är som vanligt inne på samma spår du och jag (se mitt inlägg Smaken är som baken). Olika test har oftast helt olika vinnare och loosers.

    Jag har inte lyckats hitta Guttsta. 🙁 Men jag skall upp till Stockholmstrakten i mellandagarna och hoppas kunna hitta ett par flaskor. Jag saknar egentligen 5 olika sorter innan jag kan vara nöjd med min blogg för i år: Guttsta, Ölands gårdsbryggeri, Hammars, Vimmerby och Nycklebryggerier. Har dock gott hopp om att kunna lokalisera dem innan nyår…

  3. Hittade idag Vasas Påskmust (vanlig och den med skumbanan). Tyckte rätt mycket om den vanliga (kan har påverkats av att en viss abstinensbesvär för must överhuvudtaget). Särskilt glad var jag att slippa bismak från fruktos eller glukossirap. Skumbanan variant var lite för söt och udda för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 13 =