Hedersomnämnande

Idag tänkte jag ta ett par snabba kliv utanför den upptrampade julmuststigen och testa två flaskor med must respektive dricka gjord på enbär.
Användandet av enbär har mycket gamla anor. Förutom rent medicinsk användning (som kan spåras till Egypten långt innan vår egen tideräknings början) har de blåsvarta bären länge använts i både matlagning och för att krydda olika drycker. Innan användandet av humle blev vedertaget brukades enbär till att krydda öl och är således en anfader i rakt uppstigande led även till dagens julmust. Enbär är också den huvudsakliga kryddan i gin vars engelska och svenska namn är en förkortning av det nederländska genever som i sin tur kommer från latinets juniperus (ensläktet).

Enbär är svagt giftigt och viss försiktighet bör iakttas vid njurproblem eller graviditet.

Enbärsmust

Svenskt Mathantverk är ett relativt ungt företag med ett tiotal år på nacken. Produkterna ska enligt egen utsago andas det som är gammaldags med en nostalgisk känsla från förr.

Tillverkare
Svenskt Mathantverk AB (tappas av Härjedalsdryck AB)
Skum

Relativt ljust, luftigt och halvlångt. En tunn krans av halvtätt skum dröjer sig dock kvar längs glasets kant.
Doft
Aromatisk och fruktig. Mycket enbär.
Färg
Mellanmörk.
Smak
Mustig och mjuk smak av enbär. Fylligt men friskt fruktigt bidrag. Inte lika mycket kolsyra som den typiska julmusten. Krämig halvlång eftersmak.
Förpackning
Erbjuds på tilltalande glasflaskor á 33cl och 68cl.
Ingredienser (enligt etiketten)
Källvatten, socker, enbär, citronsyra, sockerkulör, natriumbensonat.

Svenskt Mathantverk Enbärsmust (2009)

Så enkelt och så jäkla bra. 6 ingredienser jämfört med i genomsnitt 9 för de julmustar jag testat hittills. Känns genuin och exklusiv ända ut i etikettkanten. Men så är den också många gånger dyrare än den vanliga julmusten. Flaskorna är en prydnad för vilket julbord som helst.
Slutbetyg: om denna dryck gjort anspråk på att vara en julmust hade det varit klockrena fem kapsyler

Enebärsdricka

Brunneby gör förutom sin herrgårdsmust en rad olika safter och drycker, däribland mjöd och enebärsdricka. Enebärsdrickan innehåller samma ingredienser som Svenskt Mathantverks enbärsmust plus maltarom och konserveringsmedel (men har samtidigt “endast” en hållbarhet till slutet av 2010 jämfört med slutet av 2011 för enbärsmusten).

Tillverkare
Brunneby Musteri
Skum

Relativt ljust, luftigt och halvkort.
Doft
Intensiv och fyllig av enbär och malt.
Färg
Mellanmörk.
Smak
Robust och generöst med enbär. Något mer kolsyra än enbärsmusten ovan. Viss beska även i eftersmaken.
Förpackning

Säljes på glasflaskor om 33cl och 65cl.

Ingredienser (enligt etiketten)
Rent kolsyrat källvatten, socker, enbär, citronsyra, maltarom (från korn), sockerkulör, konserveringsmedel E202/E211.

Brunneby Musteri Enebärsdricka (2009)

Mycket smakrik och läskande, även om skummet lämnar lite mer att önska. Något dyrare än vanlig julmust om än billigare än enbärsmusten från
Svenskt Mathantverk.
Slutbetyg: om denna dryck gjort anspråk på att vara en julmust hade den utan tvekan tilldelats fyra kapsyler

3 responses to “Hedersomnämnande”

  1. Leticia Avierkiieva

    Dear Sir or Madam,
    My name is Leticia Avierkiieva and I am a contributor at http://www.mycitycuisine.org, a wiki project. I am currently working on an article about Enbärsdricka for the project, and am in need of a photo for the article.
    I wanted to inquire in regards to your photo:

    http://addictedtojulmust.se/2009/12/hedersomnamnande/
    The photo would be perfect for the article. Would you be willing to give mycitycuisine.org permission to use your photo for the project?
    If you agree to let mycitycuisine.org to use the photo, please specify the terms of permission in your reply so I can upload this photo with the correct license terms.
    1.) I certify that I am the owner of the photo(s). I grant the publisher of mycitycuisine.org the right to use the photo(s) on mycitycuisine.org and in its companion mobile software with attribution to me as the photo owner.

    OR
    2.) I certify that I am the owner of this photo. I release all rights of this photo and place this photo in the public domain.
    I thank you in advance and look forward to hearing from you.
    Best regards,
    Leticia Avierkiieva (gourmand86@yahoo.com)
    PS: mycitycuisine.org is a wiki project so you are encouraged to contribute to it by sharing your knowledge of your local cuisine. Thank you.

Skriv en kommentar