Brunneby herrgårdsmust (2009)

Sedan 1941 ligger ett musteri i Brunneby intill Göta kanals fåra mellan Vättern och Roxen. Även om musteriverksamheten är relativt ny så är bygden rik på historia, under medeltiden ägdes Brunneby gård av flera Vasaättlingar.
Musteriets fokus ligger på närodlad frukt och man gör mestadels sylt, saft och olika muster (vilka även exporteras till så exotiska länder som USA, Kanada och Japan).

Tillverkare
Brunneby Musteri
Skum
Långt, rikligt och komplext såtillvida att det är luftigt, tätt och nästan lite gräddigt om vartannat. Mellanmörkt med en svag svag röd ton. En liten bestående krans av krämigt skum finns kvar runt glasets kanter även efter det att den initiala skumningen upphört.
Doft
Mediumfyllig och fruktig.
Färg
Mörk.
Smak
Generös och fruktig. Mjuk men fortfarande kolsyrad (om än något mindre än den genomsnittliga julmusten). Len och krämig halvlång eftersmak.
Förpackning
Säljs i det något udda formatet 65cl glasflaska
.
Ingredienser (enligt etiketten)
Rent källvatten, socker, malt (från korn), humle, citronsyra, naturliga aromämnen, sockerkulör, konserveringsmedel E202/E211.

Brunneby herrgårdsmust (2009)

En mycket mjuk och något fruktig must. Brunneby Musteri är med största sannolikhet inte kund hos AB Roberts men man krossar nog ett och annat enbär i sina julmustkar. Ett vackert skum som gör att hela produkten känns genuin och äkta (i motsatts till hårt industriellt styrd).
Slutbetyg: fyra kapsyler

4 responses to “Brunneby herrgårdsmust (2009)”

Skriv en kommentar